De Kring MTS werd gesticht om de herinnering te onderhouden aan de kameraadschap tussen haar leden. De MTS heeft verschillende fases gekend...
-
De samenwerking met Zaïre In 1969 wordt de MTS belast met de oprichting van de scholen voor vorming van Officieren. Andere scholen worden toevertrouwd aan de MTS : de CE Kitona, de Transmissie School, de Administratie School, de School voor Lichamelijke Opvoeding en Sport, de School voor Transport en de School voor Pantsertroepen. Coöperanten worden ingezet op het Departement van Landsverdediging, op het Hoofdkwartier van de ANC (nationaal congolees leger). Ten gevolge van de zaïrisering barst in 1973 een Belgo-Zaïrese crisis los, werd de MTS verminderd. In 1977 en 1978, toen rebellen Shaba binnenvielen, werden verschillende coöperanten aangeduid om belangrijke functies te bekleden zowel op operationeel als op logistiek vlak. Het Commando Centrum van Kota-Koli wordt opnieuw toevertrouwd aan de Belgische Samenwerking. Als gevolg van de invasie van 1978, wordt de 21de Infanterie Brigade « Luipaard » gevormd door de MTS en ontplooid in de Regio Shaba. Begin 1980 omkadert de MTS de logistiek met vijftien bijkomende coöperanten. Zij herwint eveneens haar opdrachten bij de EMG. In 1981 verslechtert de financiële situatie en het MTC trekt zijn personeel terug uit de logistiek en plaatst deze bij de opleiding. De Logistiek School en meerdere Applicatie Scholen worden in 1983 opgericht maar het MTS zal Kitona verlaten. Maar in 1990 is er de grote Belgo-Zaïrese crisis die fataal zal zijn voor het MTS. Op 25 juni 1990 beslist België om al de activiteiten van de MTS op te schorten.
-
De samenwerking met Rwanda Rwanda wordt onafhankelijk op 1ste juli 1962. Een overeenkomst tussen België en Rwanda wordt getekend. Het aantal Belgische militairen ter beschikking gesteld bij de Rwandese strijdkrachten was in de loop der jaren gevarieerd, gaande theoretisch van een vijftigtal in 1962, tot een twintigtal in 1994. In 1973, na de staatsgreep van Generaal Juvénal Habyarimana, worden de leden van de MTS aangesteld als raadgevers in de scholen voor vorming van Officieren tot in 1994. Na de dodelijke aanslag op de President Habyarimana in 1994, verlaat de MTS het land.
-
De samenwerking met burundi In 1962, de dag na de onafhankelijkheid, worden de Burundese Officieren en Onderofficieren worden gevormd in een school voor kaders in Bujumbura. In 1972 beslist België een einde te stellen aan zijn militaire bijstand met Burundi, als gevolg van de onrusten.